Routecontrole door Rogier Simon

Geschreven door Eric Klunder. Gepost in Nieuws

Goede balans tussen rijder en navigator in de Nacht van Nederland 2017

Op 4 en 27 augustus heeft Rogier Simon, veelvuldig deelnemers en oud winnaar van 'De Nacht’, samen met Eric de volledige route van de Expert klasse gecontroleerd en nagereden. De Nacht is een wedstrijd welke in oktober alweer haar zevende editie tegemoet. Verdeeld over 4 etappes wordt, veelal in het donker, wederom ruim 600 kilometer afgelegd. Na de start op het bekende kerkplein in Wijk bij Duurstede is het een kwestie de rivieren in zuidoostelijke richting over te steken en al snel bevinden de deelnemers zich in het echte wedstrijdgebied.

Speerpunten zoals het vermijden van dorpen en bebouwing, stoplichten, drempels en snelwegen staan uiteraard aan de kern van de route en dat is Eric ook dit jaar weer uitstekend gelukt. Middels diverse kaartleessystemen banen de equipes zich een weg in zuid-oostelijke richting naar Asten om hier te genieten van de welverdiende nachtstop bij het Nobis hotel/restaurant. Van hieruit wordt via een stop bij het inmiddels bekende Café René de route richting het noorden terug in de richting van Wijk bij Duurstede aangevangen. De Nacht is op halverwege maar de wedstrijd zal alles behalve gestreden zijn. Leuke notitie is dat Eric, onbewust, na de nachtstop in Asten grote delen van de klassementsproeven van de moderne ELE Rally in en om Eindhoven in de route heeft opgenomen. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten; het betreft variërende proeven zoals de proef bij Helmond, de snelle proeven bij Asten en Somerlo en de technische proeven bij Spoordonk en Oirschot. 

Zoals het de rally’s van Eric betaamd is ook de Nacht van Nederland dit jaar wederom een rijrally met een goede balans en noodzakelijke scherpte van zowel bestuurder als navigator. Een goed samenspel tussen de bestuurder en navigator kan meerdere bordjes verschil opleveren zoals Paul en ikzelf in meerdere edities hebben gemerkt. Een afwisseling van het juist intekenen, interpreteren en construeren van de route en het relateren van de kaart aan de werkelijkheid zal een sleutelrol spelen in de gehele wedstrijd.

Absoluut een wedstrijd die niet mag ontbreken in de agenda van rallyminnend Nederland, laat u niet afschrikken door de Nacht! Uit ervaring spreek ik dat het zwaar is, het ene jaar was onherleidbaar zwaarder dan het andere, maar de beloning middels de prachtige wedstrijd en prettige ambiance is het dit meer dan waard! De Nacht is een wedstrijd welke absoluut een groot deelnemersveld verdient dus schroom u niet, inschrijven is nog mogelijk! Ben erbij, maak het mee!